Soledad Estorach (6/2/1915-14/3/1993). Από τις πιο δυναμικές ιδρύτριες των Mujeres Libres.

Η Soledad Estorach Esteri γεννήθηκε 6 Φλεβάρη του 1915 στο μικρό χωριό Albatarrech δίπλα στη Lerida της καταλονίας. Το 1931 συμμετείχε σε μια ελευθεριακή λέσχη (Αθήναιο) και συμμετείχε στην όμάδα νεολαίας του Αθήναιου. Το 1934 συμμετείχε στη γυναικεία ομάδα που συνεδρίαζε στο κτίριο του σωματείου οικοδόμων στη Βαρκελώνη, μαζί με τις Pilar Grangel, Aurea Cuadrado και Conchita Liaño. Στη συνέχεια έγινε μέλος της Πολιτιστικής Γυναικείας Ομάδας της CNT (Grupo Cultural Femenino).

Με την αδερφή της Juana συμμετείχαν το 1936 στην Ελευθεριακή Νεολαία (FIJL). Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς κατά τα γεγονότα της Επανάστασης συμμετείχε στην Επαναστατική Επιτροπή της γειτονιάς Clot και εκπροσωπούσε την τοπική Ομοσπονδία στις συναντήσεις της Ελευθεριακής Νεολαίας της Βαρκελώνης.
Στις 18 Ιουλίου ήταν στην ομάδα αναρχικών που κατέλαβαν την Casa Cambo στη Via Layetana, φέρνοντας ενισχύσεις και στήνοντας οδοφράγματα. Ήταν ενεργή στην ελευθεριακή γυναικεία οργάνωση, Mujeres Libres, και ήταν συντρόφισσα στον ένοπλο αγώνα με την Conchita Liaño, διεκδικώντας τα γυανικεία δικαιώματα. Ήταν μία από τις πρωτοπόρες οργανώτριες γυναικών της εργατικής τάξης στις γειτονιές της Βαρκελώνης. Συμμετείχε στις δραστηριότητες του Οίκου Εργαζόμενης Γυναίκας (Casa de la Dona Treballadora) και ήταν υπεύθυνη για τα οικονομικά.
Συμμετείχε στην εφημερίδα της FAI, Tierra y Libertad, το 1938 και στην εφημερίδα Mujeres Libres μεταξύ 1936 και 1938. Αναγκάστηκε να φύγει από την ισπανία με τη νίκη του Φράνκο. Όταν ετοιμαζόταν να φύγει από την Figueras στις 26 Γενάρη του 1939, έμαθε ότι δύο συντρόφισσες της από τις Mujeres Libres, η μία εκ των οποίων ήταν η Pepita Carpena, είχαν εγκλωβιστεί στη Βαρκελώνη. Ρισκάροντας την ίδια της τη ζωή, επέστρεψε με αυτοκίνητο και τις διέσωσε. (Γυναικεία συντροφική αλληλεγγύη, της Pepita Carpena)
Soledad Estorach

This entry was posted in Αναρχοσυνδικαλισμός, Αντιπατριαρχικός αγώνας, Έργα και βιογραφίες πολιτικών συγγραφέων και επαναστατών/ριών, Κοινωνική επανάσταση 1936-1939 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.