Ο Κινέζος αναρχικός συγγραφέας Μπα Κιν (Ba Jin, 25/11/1904-17/10/2005) – Βιογραφία και κείμενα

Ο αναρχισμός και η λογοτεχνική του αξία είχαν ως αποτέλεσμα τα γραφτά του να γίνουν γνωστά αμέσως σε όλο τον κόσμο. Είναι ο πλέον αναγνωρισμένος και ευρέως διαβασμένος συγγραφέας της κινεζικής λογοτεχνίας. Στη Μόσχα, τυπώθηκαν 165.000 τόμοι του έργου του.

Βιογραφικό: Ο Κινέζος συγγραφέας Μπα Κιν (Ba Jin, 1904 – 2005) υπήρξε μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και ένας από αυτούς που αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής για τον πολιτικό και πολιτιστικό βίο του.

Δημοσίευσε πολλά βιβλία για τον αναρχισμό και τις σημαντικές του προσωπικότητες. Επιπλέον, μετέφρασε στα κινέζικα εργασίες των Κροπότκιν, Ρεκλύ, Γκόλντμαν, Μπέρκμαν και Ρόκερ και έγραψε βιβλία για τους Σάκκο και Βαντσέτι και Ντουρούτι, για τη Ρωσική και Ισπανική Επανάσταση και για την 1η Μάη και τους μάρτυρες του Σικάγου. Ήταν, επίσης, ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της κινεζικής λογοτεχνίας και του αναρχισμού.

Ο αναρχισμός και η λογοτεχνική του αξία είχαν ως αποτέλεσμα τα γραφτά του να γίνουν γνωστά αμέσως σε όλο τον κόσμο. Είναι ο πλέον αναγνωρισμένος και ευρέως διαβασμένος συγγραφέας της κινεζικής λογοτεχνίας. Στη Μόσχα, τυπώθηκαν 165.000 τόμοι του έργου του.

Ο Μπα Κιν, όμως, έπεσε σε δυσμένεια μετά τη νίκη του «κομμουνισμού» στην Κίνα, επειδή, όπως πάντα, οι πρώτοι που υπέστησαν τις συνέπειες των «προλεταριακών» νικών ήταν οι αναρχικοί, παρά την αποφασιστική και κρίσιμη συμβολή τους στην υπόθεση της επανάστασης. Και έτσι, ο αναρχικός Πα Κιν, υποβλήθηκε συστηματικά σε πλύση εγκεφάλου και τα γραφτά του έγιναν αντικείμενο αυστηρής λογοκρισίας, σβήνοντας κάθε τι που είχε οποιαδήποτε σχέση με τον αναρχισμό. Δεδομένου ότι οι «ατμομηχανές» του «κομμουνισμού» και του μαοϊσμού δεν μπόρεσαν να κάνουν τους ανθρώπους να ξεχάσουν τον συγγραφέα αυτό, τον ανάγκασαν να ξαναγράψει όλες τις εργασίες του σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου μαοϊκού Ευαγγελίου.

Ο-ΚΙΝΕΖΟΣ-ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΜΠΑ-ΚΙΝ-BA-JIN-

* Το κείμενο αυτό γράφτηκε από τον Γκιουζέππε Γκαλζεράνο και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Γαλλικής Αναρχικής Ομοσπονδίας «Le Monde Libertaire» («Ο Ελευθεριακός Κόσμος»), Nο 470, 13 Ιανουαρίου, 1983. Μετάφραση: Πολιτικό Καφενείο.

  • Το αναρχικό κίνημα στην Ιαπωνία – Οι μάρτυρες του Τόκιο

Ένα μικρό άρθρο γραμμένο αρχικά στον γαλλικό Τύπο από τον Κινέζο αναρχικό LiPei-Kan (γνωστός γενικά στις αγγλόφωνες χώρες ως BaJin) που εξιστορεί παθιασμένα την ακροδεξιά καμπάνια τρομοκράτησης των αναρχικών, κομμουνιστών, σοσιαλιστών και Κορεατών στην Ιαπωνία, στον απόηχο του μεγάλου σεισμού το 1923 και την επακόλουθη αντίδραση μερικών αναρχικών οι οποίοι αναζήτησαν την εκδίκηση για τις δολοφονίες συντρόφων τους.

japan_anarchy

  • Οικογένεια

Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί μια συμπυκνωμένη εικόνα της κινέζικης κοινωνίας πού βρισκόταν σε αναβρασμό στη δεκαετία του 1920. Ο συγγραφέας περιγράφει την αποσύνθεση μιας μεγάλης παραδοσιακής οικογένειας και καταγγέλλει τα εγκλήματα πού προκαλούσε η τυφλή υποταγή στους φεουδαλικούς θεσμούς και στα έθιμα πού επιβίωναν μέχρι τότε. Περιγράφει με ενάργεια το ξύπνημα της νεολαίας και την επανάσταση της ενάντια σ’ αυτές τις συνθήκες.

Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα πού σαν ευαίσθητος σεισμογράφος συλλαμβάνει τους κραδασμούς πού·προαναγγέλλουν τη μεγάλη επαναστατική αλλαγή.

Oikogeneia Ba Jin

  • Πώς θα θεσπίσουμε μια αληθινά ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία; – Ένα διαχρονικό κείμενο του Ba Jin από το 1921

Τη σήμερον ημέρα οι λέξεις «ελευθερία και ισότητα» είναι μέρος του λεξιλογίου του καθενός μας. Αλλά κάντε μερικές έρευνες και ρωτήστε: Τί είναι ελευθερία; και θα σας ειπωθεί «Ελευθερία σημαίνει ελευθερία της γνώμης, ελευθερία του τύπου, ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, η ελευθερία του απορρήτου της επικοινωνίας.» Ρωτήστε: Τί είναι ισότητα; και θα σας ειπωθεί: «Όλοι οι πολίτες να είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, χωρίς καμία διαφορά μεταξύ του υψηλής καταγωγής και του χωριάτη». Τώρα, τέτοιοι στενοί ορισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ελευθερία, την πραγματική ισότητα. Δεν με πιστεύετε; Διαβάστε τότε το παρακάτω. Η καπνιά πάνω από την ελευθερία των ανθρώπων είναι το Κράτος. Από τότε που το Κράτος ήρθε στην ύπαρξη, έχουμε σταματήσει να είμαστε ελεύθεροι. Ασχέτως τι κάνουμε ή τι λέμε, το Κράτος χώνει τη μύτη του. Το μόνο που ζητάμε είναι να ζούμε με αγάπη με τα αδέλφια μας από άλλα έθνη, αλλά το Κράτος θα μας είχε πατριώτες πάση θυσία, θα μας δήλωνε στους στρατούς του και θα μας ανάγκαζε να δολοφονούμε τους γείτονές μας. Και εδώ στην Κίνα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: εδώ έχουμε Κινέζους να δολοφονούν άλλους Κινέζους. Για αρκετά χρόνια τώρα, στη Χουνάν και τη Σαανσί και τη Σετσουάν, «το ρεύμα του αίματος έχει φουσκώσει και τα πτώματα συσσωρεύονται».

Πώς θα θεσπίσουμε μια αληθινά ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία

  • Γράμμα του Κινέζου αναρχικού Ba Jin στην Emma Goldman

«Ξέρεις ότι μόνο εσύ, όταν ήμουν 15 χρόνων, με αφύπνισες και απέδρασα από την καταστροφή την υστάτη στιγμή. Τότε το 1927, στη Βοστώνη, όταν δύο αθώοι εργάτες (σ.τ.μ: εννοεί τους Σάκκο και Βαντζέττι) οδηγήθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα με το νόμο και η φωνή της εργατικής τάξης πνίγηκε, άφησα να ξεχυθεί η ψυχική μου οδύνη καθώς και η ειλικρίνειά μου προς εσένα και εκλιπάρησα για τη βοήθειά σου. Με παρηγόρησες αρκετές φορές με τη φιλία και την ενθάρρυνσή σου και μου έδωσες τόσα δδάγματα αρκετές φορές από την πλούσια εμπειρία σου. Οι θαυμάσιες επιστολές σου είναι μια σπουδαία ανακούφιση, όταν μου παρουσιάζεται η ευκαιρία να τις διαβάσω. Έμμα Γκόλντμαν, πνευματική μου μητέρα (εσύ μου επέτρεψες να σε αποκαλώ έτσι) είσαι η θυγατέρα των ονείρων (Ο L.P. Abbott σε ονόμασε έτσι πριν…)

Ba Jin to Emma Goldman

  • Ο Ba Jin και η “Πλατφόρμα του Αρσίνοφ”

Ένα σύντομο άρθρο σχετικά με τη σύνδεση του μεγάλου Κινέζου μυθιστοριογράφου και αναρχικού Ba Jin, με την Οργανωτική Πλατφόρμα των Ελευθεριακών Κομμουνιστών

Όταν ο Ba Jin έφτασε στη Γαλλία το Φλεβάρη του 1927 για μια διαμονή που διήρκεσε κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, η συζήτηση έχει ήδη “ανάψει” στους αναρχικούς κύκλους τ γαλλικής πρωτεύουσας -και όχι μόνο- για πολλούς μήνες, ιδιαίτερα μεταξύ των πολιτικών εξόριστων, όσον αφορά οργανωτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε το καλοκαίρι του 1925 με πρωτοβουλία των Ρώσων ελευθεριακών αγωνιστών που είχαν αποδράσει από τον τρόμο των Μπολσεβίκων και οι συναντήσεις είχαν κυρίως ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση αυτού του κειμένου, τον Ιούνιο του 1926, δηλαδή της Οργανωτικής Πλατφόρμας της Γενικής Ένωσης Αναρχικών – που κακώς ονομάστηκε “η Πλατφόρμα του Αρσίνοφ”, επειδή ήταν ο γραμματέας της συντακτικής ομάδας, δεδομένου ότι ήταν ένα συλλογικό έργο που αποδίδεται στον ονομαστό Μαχνό

Ο Ba Jin και η Πλατφόρμα του Αρσίνοφ

 

This entry was posted in Έργα και βιογραφίες πολιτικών συγγραφέων και επαναστατών/ριών and tagged , , . Bookmark the permalink.