Áurea Cuadrado Castillón (23/8/1894-18/12/1969), αναρχική φεμινίστρια και συνδικαλίστρια

Επιβεβαιώνουμε τα πρώτα θεμέλια μιας νέας κοινωνίας που θα αντικαταστήσει για πάντα τις παλιές και περιορισμένες φόρμες. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο η επιρροή του νέου κόσμου να φτάσει σε όλες τις κοινωνικές γωνίες και να μεταμορφώσει, μέσω της ψυχοβιολογικής εκπαίδευσης, τις παλιές μεταφυσικές έννοιες σε ορθολογιστικές και ανθρώπινες …” Áurea Cuadrado Castillón

Η Áurea Cuadrado Castillón με την κόρη της και τον Paulino Diéz

Στις 23 Αυγούστου το 1894 γεννιέται η αναρχική φεμινίστρια και συνδικαλίστρια Áurea Cuadrado Castillón στην Ontiñena, Aragon της ισπανίας.

Σε πολύ νεαρή ηλικία μετακομίζει στη Βαρκελώνη, όπου συμμετέχει σε διάφορες γυναικείες κινητοποιήσεις ενάντια στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Ως ράφτρα, από το 1916 συμμετέχει στο σωματείο ιματισμού της CNT. Συμμετέχει αργότερα το 1934 στην δημιουργία της Πολιτιστικής Ομάδας Γυναικών (Grupo Cultural Femenino), που αποτέλεσε τον πρόδρομο  των Mujeres Libres. Στην περίοδο των 1934-1936 συμμετείχε στα ελευθεριακά κοινωνικά κέντρα (ateneos libertarios) “Faros” και “Idealistas Prácticos”.

Στο ξέσπασμα της Κοινωνικής Επανάστασης, συμμετείχε στην κατάληψη του Φιλανθρωπικού Οίκου (που ως τότε ανήκε στην εκκλησία και το λειτουργούσαν καλόγριες) και ήταν μέλος της Επαναστατικής Επιτροπής των περιοχών Cortes και Gracia. Συνεργάστηκε με τον αναρχοσυνδικαλιστή Fèlix Carrasquer στην οργάνωση και δημιουργία του Επαρχιακού Οίκου Μητρότητας και Εξόριστων της Βαρκελώνης, όπου πραγματοποιούνταν εργαστήρια σχετικά με τη μητρότητα ως συνειδητή επιλογή, μεταξύ πολλών άλλων πρωτοβουλιών ελευθεριακής εκπαίδευσης. Στις 5 Αυγούστου 1936, διορίστηκε διευθύντρια όταν ο Carrasquer παραιτήθηκε προκειμένου να ασχοληθεί με την οργάνωση του Σχολείου Μαχητών της  Αραγονίας. Ταυτόχρονα, την θέση της ως διευθύντρια επί των παιδαγωγικών αναπλήρωσε η Pilar Grangel , η οποία ήταν επίσης ελευθεριακή παιδαγωγός και αναρχοσυνδικαλίστρια.

Η  Έμμα Γκόλντμαν, όταν επισκέφθηκε το ίδρυμα δήλωσε σε τοπική εφημερίδα, πως ο Οίκος Μητρότητας της Βαρκελώνης  ήταν η πιο τέλεια δομή σε αυτό τον τομέα που είχε δει στην Ευρώπη. “Οι νέες προοπτικές που ανοίγουν μέσα από την οργάνωση και τη λειτουργία της δομής, δίνουν ένα ανθρώπινο πνεύμα στο χώρο, που κάποτε καταβάλλονταν από το θρησκευτικό μίσος. Μεγάλη ευθύνη για αυτό το επίτευγμα έχει η διευθύντρια του Οίκου Μητρότητας Àurea Cuadrado.”

Η Àurea  ήταν επίσης γραμματέας Κοινωνικής Βοήθειας στη Διεθνή Αντιφασιστική Αλληλεγγύη το 1937. Ως μέλος της CNT, συμμετείχε στο Συμβούλιο Ολομέλειας του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Προσαρμογής των Γυναικών της Βαρκελώνης. Ως μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής της Καταλονίας των Mujeres Libres, συμμετείχε στο ομώνυμο περιοδικό της ομάδας.

Το 1939 ήταν υπεύθυνη για την εκκένωση παιδιών από τα νηπιαγωγεία της Διεθνούς Αντιφασιστικής Αλληλεγγύης “Solidaridad Internacional Antifascista”. Ύστερα πήρε κι αυτή το δρόμο της εξορίας στο Περπινιάν της Γαλλίας, μαζί με τους ελευθεριακούς συντρόφους της, Paulino Diéz και Domingo Rojas. Αρχικά κατάφεραν να ξεφύγουν από τον εγκλεισμό και να βοηθήσουν απ’ έξω από τους συντρόφους και τις συντρόφισσές τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Barcarès, Argelers, St.Cyprien και Mares, συντονίζοντας τη διανομή φαρμάκων και τροφίμων.

Τον Οκτώβριο του 1939, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Argelers. Εκεί δημιουργεί την ομάδα για παιδιά “Η σταγόνα του γάλατος” (′′ La Gota de Leche ′′), μιας οργάνωσης που παρείχε μητρικό γάλα στα μωρά στο στρατόπεδο.

Το 1940 πήγε στον άγιο δομίνικο και αργότερα στην κούβα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως ράφτρα. Για ένα διάστημα έζησε στο μεξικό, όπου συμμετείχε στην συντακτική ομάδα της εφημερίδας “Γη και Ελευθερία” (Tierra y Libertad).

Έχοντας επιστρέψει στην Καταλονία το 1953, χάνει τη μνήμη της από μια ασθένεια. Στη συνέχεια εγκαθίσταται στη Μαγιόρκα όπου και πέθανε στην Πάλμα στις 18 Δεκέμβρη του 1969.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2005, εγκαινιάστηκε ο κήπος ′′ Jardí Áurea Cuadrado ′′ στην περιοχή Cortes της Βαρκελώνης στην μνήμη της.

Áurea Cuadrado Castillón

Πηγές: Walter Ranieri, Anarcoefemerides, jjmlsm

Μετάφραση-επιμέλεια: Vectrum

This entry was posted in Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα), Έργα και βιογραφίες πολιτικών συγγραφέων και επαναστατών/ριών, Κοινωνική επανάσταση 1936-1939 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.