Ανήσυχες φωνές των νεκρών αναρχικών – Λίγα λόγια από τους αθάνατους του 1917

Μέσα σε είκοσι χρόνια, οι μπολσεβίκοι είχαν εκτελέσει ή φυλακίσει τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στην επανάσταση. Σήμερα, σχετικά με την Επανάσταση στη Ρωσία, πρέπει να θυμόμαστε και τους νεκρούς του 1917, αναρχικούς και αναρχικές που αγωνίστηκαν για να δείξουν στην ανθρωπότητα πως τα κρατικίστικα μονοπάτια προς την κοινωνική αλλαγή δεν θα μας οδηγήσουν ποτέ στην κοινωνική απελευθέρωση. Κάποιοι από αυτούς, όπως η Fanya  και ο Aron Baron , δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους απολυταρχικούς κομμουνιστές στη Σοβιετική Ένωση. Άλλοι κατάφεραν να επιβιώσουν, προδομένοι από τους υποτιθέμενους συντρόφους τους, παρακολουθώντας τα ολοκληρωτικά επιτεύγματα του μπολσεβίκικου πραξικοπήματος.

Οι φωνές τους μας φωνάζουν σήμερα από τον τάφο. Ας ακούσουμε.

Όταν υποστηρικτές του κρατικού σοσιαλισμού κατηγορούν τους αναρχικούς ότι είναι δογματικοί επειδή δεν επιθυμούν να συνεργαστούν για κοινούς σκοπούς, πρέπει να ρωτήσουμε: μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους; Τι μπορούμε να έχουμε από κοινού με εκείνους που πιστεύουν ότι οι γκιλοτίνες, τα δικαστήρια, οι δικαστές, οι φυλακές, τα γκουλάγκ και τα εκτελεστικά αποσπάσματα μπορούν να συμβάλλουν στο έργο της απελευθέρωσης;

Εάν η ιστορία είναι ένας οδηγός, οι πολιτικοί του κράτους δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν αυτούς που εναντιώνονται σε εμάς και σε οποιονδήποτε άλλο που παρεμποδίζει την επιδίωξη κεντρικής εξουσίας. Δεκάδες εκατομμύρια δολοφονημένων από το κράτος, μας φωνάζουν από τον 20ό αιώνα, να ακούσουμε τις προειδοποιήσεις τους, ώστε ο θάνατός τους να μην ήταν μάταιος.

το κείμενο σε pdf: The undead of 1917

This entry was posted in Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα), Ιστοριογραφικά βιβλία και κείμενα, Μαχνοβίτικο κίνημα, Μπολσεβίκικη αντεπανάσταση and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.