Alberto Meschi (27/5/1879-11/12/1958)

Ο Alberto Meschi γεννήθηκε στο Borgo San Donnino (της Πάρμα) στις 27 Μαΐου 1879. Ήταν αυτοδίδακτος και από νεαρή ηλικία είχε ενταχθεί στο εργατικό κίνημα της La Spezia. Εργάστηκε ως πλινθοκεραμοποιός. Από το 1899 έγραφε πολιτικά άρθρα στην εφημερίδα “Pro Coatti”, το συνδικαλιστικό περιοδικό “L’Edilizia” και τον αντιμιλιταριστικό “La Pace”.

Αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αργεντινή το 1905. Έμεινε εκεί 4 χρόνια, και ήρθε σε επαφή με αναρχικούς και αναρχοσυνδικαλιστές αγωνιστές. Έγραψε για πολλές αναρχικές εφημερίδες και οργάνωσε το τοπικό συνδικάτο. Απελάθηκε από την Αργεντινή το 1909 και επέστρεψε στην Ιταλία, όπου  συνέβαλε στην έκδοση της αναρχικής εφημερίδας “Il Libertario” στην Καρράρα. Έγινε ηγετικό στέλεχος στην Camera del Lavoro (Σπίτι Εργασίας – κάτι σαν Εργατικό Κέντρο) οργάνωση που από το 1919-1922 καθοδήγησε τους αγώνες των εργαζομένων της περιοχής.

Η άφιξη του Meschi στην Καρράρα και η συνεργασία του με τον Ugo Del Papa σήμαινε ότι η τοπική εργατική τάξη άρχισε να ανακάμπτει από το λοκ άουτ του 1905 και τις ζοφερές συνέπειές του μέχρι το 1910. Το καλοκαίρι του 1911 μια απεργία δύο εβδομάδων των εργατών λατομείων οδήγησε σε βελτίωση των συνθηκών. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε γενική απεργία όλων των εργαζομένων στη μαρμαροβιομηχανία για το δικαίωμα σύνταξης. Την άνοιξη του 1913 οι εργαζόμενοι στην Καρράρα και τη Versilia κέρδισαν το 8ωρο. Στα τέλη του ίδιου έτους και τις αρχές του 1914 ξέσπασε ένας σκληρός αγώνας εναντίον ενός άλλου λοκ άουτ, που τα αφεντικά της μαρμαροβιομηχανίας σκέφτηκαν πως θα ήταν τόσο επιτυχημένο όπως εκείνο του 1905. Μια προβοκάτσια οδήγησε στη σύλληψη των Del Papa, Meschi και Riccardo Sacconi στις 11 Γενάρη 1914. Όμως, η ισχυρή κινητοποίηση της εργατικής τάξης οδήγησε στην απελευθέρωσή τους στις 31 Γενάρη και στο τέλος του λοκ άουτ, με το τοπικό προλεταριάτο σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν από εννέα χρόνια.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος χωρίζει την Unione Sindicale Italiana (USI) την επαναστατική συνδικαλιστική οργάνωση, στην ίδρυση της οποίας ο Meschi είχε συμβάλλει. Η προπολεμική μειονότητα εκδιώχτηκε ή έφυγε από την USI τον Σεπτέμβρη του 1914, με πρόταση του Meschi με την οποια εκφραζόταν «η εμπιστοσύνη τους στο προλεταριάτο όλων των χωρών για να ανακαλύψουν εκ νέου το πνεύμα της ταξικής αλληλεγγύης και της επαναστατικής ενέργειας, που απαιτείται για να επωφεληθούν από την αναπόφευκτη αποδυνάμωση των κρατικών δυνάμεων και της γενικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο, ώστε να υπάρξει ένα σκούπισμα των αστικών και μοναρχικών κρατών, που έχουν προετοιμαστεί κυνικά γι’ αυτόν τον πόλεμο εδώ και πενήντα χρόνια».

Κατά την έναρξη του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου Meschi στρατολογήθηκε για να υπηρετήσει στο μέτωπο και κατέληξε φυλακισμένος στα Καρπάθια. Επέστρεψε στην Καρράρα με το τέλος του πολέμου και επανήλθε στην USI, ως μέλος του Γενικού της Συμβουλίου. Με τη φασιστική επικράτηση, ο Alberto αναγκάστηκε να διαφύγει στη Γαλλία το 1922. Στο Παρίσι ήταν από τους ιδρυτές της Αντιφασιστικής Συγκέντρωσης και της Ιταλικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ήταν μέλος της αναρχικής ομάδας “Pietro Gori”. Ίδρυσε ένα από τα πρώτα έντυπα εξόριστων την “La Voce del Profugo” και το περιοδικό “Il Momento”.

Το 1936 πολέμησε στην Ισπανία με τη φάλαγγα Rosselli, μέχρι την πτώση της Δημοκρατίας. Επέστρεψε στη Γαλλία όπου στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στα τέλη του 1943, μετά από μια τολμηρή απόδραση, επανήλθε στην Ιταλία. Με την απελευθέρωση επέστρεψε στην Camera del Lavoro στην Καρράρα, όπου συμμετείχε μέχρι το 1947.

Τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του, συμμετείχε στην έκδοση του “Il Cavatore” (“Ο μαρμαράς” ή “The Quarry Worker” στα αγγλικά), ενός ελευθεριακού εργατικού δελτίου.

Πέθανε στην Καρράρα στις 11 Δεκέμβρη 1958.

NICK HEATH

*Μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.

 

This entry was posted in Μικρά βιογραφικά and tagged , , . Bookmark the permalink.