Τα παιδιά της γαλαρίας – τεύχη

Το περιοδικό Τα Παιδιά της Γαλαρίας εκδίδεται σε άτακτα χρονικά διαστήματα τα τελευταία 20 χρόνια περίπου· το πρώτο τεύχος εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 1990. Όπως γράφαμε στο προλογικό σημείωμα εκείνου του πρώτου τεύχους, είχαμε ήδη, από τότε, εγκαταλείψει τις τεχνητές συλλογικότητες που υπαγόρευε η πρότερη αναρχική ιδεολογία μας και είχαμε βάλει ως στόχο να μιλήσουμε στους απανταχού δυνητικούς συντρόφους μας στο όνομά μας ή έστω στο ψευδώνυμό μας και μόνο, αρνούμενοι ν’ ακολουθήσουμε μια ιδεολογία αποκομμένη απ’ την καθημερινή μας ζωή ή να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι μια ακόμα καινούργια. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι δε θα προσπαθούσαμε ν’ αντιπαραθέσουμε έναν ακτιβίστικο «οδηγό προς ναυτιλομένους», έναν τύπο «ιδανικής θεωρίας και οργάνωσης» προς χρήση των κάθε είδους ακολουθιστών αλλά ότι θα προσπαθούσαμε ν’ αποκτήσουμε συνείδηση του ίδιου μας του αγώνα δείχνοντας και στους άλλους προλετάριους, μέσα από την καταγραφή των ιδεών, των συναισθημάτων, των πρακτικών και των προοπτικών που γεννιούνται από τους ταξικούς αγώνες, τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε σε μια διαρκή, καθημερινή σύγκρουση τόσο με την κυρίαρχη τάξη όσο και μεταξύ μας.

Η κατάργηση της μισθωτής εργασίας, της εμπορευματικής ανταλλαγής, της δημοκρατίας, του κράτους, των διαχωρισμών και των διαιρέσεων εντός του προλεταριάτου παραμένουν σταθερά για μας όχι μόνο ένας επιθυμητός στόχος αλλά και ένα πρακτικό ζητούμενο που αναδύεται με έναν αντιφατικό τρόπο μέσα από τους ταξικούς αγώνες, κάθε φορά που αυτοί υπερβαίνουν τη μερικότητά τους. Το ιστορικό κίνημα για τον κομμουνισμό –του οποίου θεωρούμε ότι αποτελούμε μέρος– είναι μια πρακτική αναγκαιότητα που προκύπτει απ’ τα αδιέξοδα της αντιφατικής και παρακμιακής κίνησης των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων και τους καθημερινούς αγώνες των προλετάριων· είναι η διαρκής και επίπονη αναζήτηση της ανασύνθεσης της ανθρώπινης κοινότητας. Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε στα κείμενα αυτού του περιοδικού για να αναλύσουμε τις κοινωνικές-ταξικές συγκρούσεις είναι αυτή της αρνητικής διαλεκτικής και της αυτοκριτικής.

Το δε όνομά μας το εμπνευστήκαμε από το τίτλο μιας αγαπημένης μας ταινίας που αναφέρεται στην πλέμπα, το προλεταριάτο που σύχναζε στη γαλαρία των παριζιάνικων λαϊκών θεάτρων του 19ου αιώνα. Στη δική μας χρήση, ο τίτλος παραπέμπει στο αδέσμευτο προλεταριάτο που σαρκάζει το θέαμα και κάθε μορφή κανονικότητας.

(image link)

 

Τεύχος 1: Αφιερωμένο στους Μπουκτσινικούς οικολόγους, τους φιλοσιτουασιονιστές και τους πατριώτες

Τεύχος 2: Αφιερωμένο στους κακούς μαθητές, φοιτητές και καθηγητές και στη μνήμη των 250.000 σκοτωμένων κομπάρσων του CNN

Τεύχος 3: Αφιερωμένο στους πατριώτες, τους μικροαστούς και τους “νέγρους” εχθρούς τους

Τεύχος 4: Αφιερωμένο στους αντιφασίστες, τους αντικουλτουριάρηδες μικροαστούς και τους ειρηνιστές

Τεύχος 5: Αφιερωμένο στους “ξένους”, τους ξεριζωμένους και τους προσωρινούς

Τεύχος 6: Αφιερωμένο στους απεργούς που σπάνε τα γκέτο τους και τους καταληψίες δρόμων

Τεύχος 7: Αφιερωμένο στους εχθρούς των εκπαιδευτικών νόμων, τους ενθουσιώδεις άνεργους και τους αλβανούς προλετάριους

Τεύχος 8: Αφιερωμένο στον πόλεμο (το δικό τους) που δε λέει να τελειώσει και στον πόλεμο (το δικό μας) που δε λέει να αρχίσει

Τεύχος 9: Αφιερωμένο στις άμισθες εργάτριες, τους ακτιβιστές και τους εξεγερμένους του “παγκόσμιου χωριού”

Τεύχος 10: Αφιερωμένο στους δημοκράτες, ένοπλους και μη και τους ειρηνιστές

Τεύχος 11: Αφιερωμένο στους εντός και εκτός τειχών φυλακισμένους και στους αρνητές της εργασίας

Τεύχος 12-13: Αφιερωμένο σ’ αυτούς που ακόμα τα θέλουνε όλα

Τεύχος 14: Αφιερωμένο σ’ αυτούς που διασχίσαμε μαζί το ορυχείο του χρόνου μέχρι την άκρη της ευκαιρίας

Τεύχος 15: Αφιερωμένο σε έναν κόσμο χωρίς ενοχική υπο-χρέωση, δημοκράτες αρχηγούς και «εξευγενιστές»

Τεύχος 16-17: Αφιερωμένο στα χίλια πρόσωπα του κεφαλαίου και της αντεπανάστασης

Τεύχος 18: Αφιερωμένο στους “κριτικούς” συνοδοιπόρους της εξουσίας (της κάθε εξουσίας)

 

 

This entry was posted in Κοινωνικός έλεγχος - Καταστολή, Περιοδικά, Περιοδικά-εφημερίδες, Ταξικοί αγώνες and tagged . Bookmark the permalink.