Βιογραφία και έργα του Ricardo Flores Magon (16/9/1847-21/11/1922)

Ο Ricardo Flores Magón αναρχικός επαναστάτης και δημοσιογράφος , γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1847, στο Σαν Αντόνιο, της επαρχίας Οαχάκα και πέθανε στις φυλακές Leavenworth Penitentiary του Κάνσας στις ΗΠΑ στις 21 Νοεμβρίου του 1922.

Συμμετείχε στην επανάσταση στο μεξικό και ίδρυσε το κόμμα PLM (“Partido Liberal Mexicano”), κίνηση που αποσκοπούσε την συσπείρωση των μεξικανών απέναντι στην δικτατορία του Diaz. Ήταν οργανωμένος στην “IWW” (Industrial Workers of the World) και είχε ιδρύσει την αναρχική εφημερίδα Regeneracion.

Το σύνθημα του Magon “Γη και Ελευθερία» (Tierra y Libertad) υιοθετήθηκε από τον Zapata και αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της επανάστασης. Με την πτώση του Diaz και ενώ ο Magon μπαινοβγαίνει σε φυλακές στην αμερική, δεν διεκδίκησε κάποιο αξίωμα στο μεξικό μετά τη νίκη της επανάστασης.  Τα αίτια θανάτου του είναι αμφιλεγόμενα σχετικά με το αν δολοφονήθηκε στις φυλακές ή πέθανε από προβλήματα υγείας.

Ακολουθούν κάποια από τα έργα του, μεταφρασμένα στα ελληνικά.

Ο ζητιάνος κι ο κλέφτης

Το τουφέκι

Κυβέρνηση

Μνήμη

Χωρίς αφεντικά.

Ο-στρατιώτης

 

This entry was posted in Έργα και βιογραφίες πολιτικών συγγραφέων και επαναστατών/ριών, Ταξικοί αγώνες and tagged , , , . Bookmark the permalink.