Κείμενα και αναλύσεις του John Clark

Το κείμενο αυτό είναι από το βιβλίο του Τζων Κλαρκ “Η στιγμή του Αναρχισμού – Σκέψεις πάνω στην Κουλτούρα, τη Φύση και την Εξουσία, Black Rose Books, Μόντρεαλ 1984. Ο Τζων Κλαρκ διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λοιόλα στη Λουιζιάνα της Νέας Ορλεάνης, μετέχει στην εκδοτική ομάδα της ελευθεριακής καναδικής επιθεώρησης.

Αυτό που καθιστά ενδιαφέρον αυτό το κείμενο του Κλαρκ είναι το ότι με λίγες γραμμές καταφέρνει να αποδώσει περιεκτικά την ουσία της διαμάχης του Μαρξ με τον Μπακούνιν πάνω στα πεδία του οικονομικού ντετερμινισμού, του ρόλου του κράτους και της γραφειοκρατίας καθώς και της σχέσης των μέσων και των σκοπών του προτάγματος της κοινωνικής απελευθέρωσης. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην επανέκδοσή του, μια και η πρώτη έκδοση έχει εξαντληθεί εδώ και τρία χρόνια. (Από την έκδοση)

Η Κοινωνική Οικολογία είναι μια πλατιά ολιστική αντίληψη του εγώ, της κοινω­νίας και της φύσης. Ουσιαστικά είναι η πρώτη οικολογική φιλοσοφία που παρουσιά­ζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλα τα θεμελιώδη ζητήματα θεωρίας και πρα­κτικής. Ξεκινά από τη βασική οικολογική αρχή της οργανικής ενότητας – στη – δια­φορά και υποστηρίζει ότι το καλό του συνόλου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της πλούσιας ατομικότητας και των σύνθετων σχέσεων των μερών. Και εφαρ­μόζει αυτή τη βασική αντίληψη σε όλες τις σφαίρες της εμπειρίας.

 

This entry was posted in Κοινωνικός έλεγχος - Καταστολή, Σύγχρονες αναλύσεις, βιβλία και κείμενα and tagged , , , . Bookmark the permalink.