Tom Wetzel, Η Βενεζουέλα από τα κάτω & Eργατική διαχείριση στο Δημόσιο Σύστημα Μεταφορών, 1936-1939 στη Βαρκελώνη

To κείμενο του Αμερικανού αναρχοσυνδικαλιστή Tom Wetzel, είναι μια κριτική εν είδει μπροσούρας του βιβλίου του Βενεζουελανού αναρχικού Rafael Uzcategui “Venezuela: Revolution as Spectacle”, που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις See Sharp Press των ΗΠΑ. Να πούμε εδώ ότι ο Rafael Uzcategui είναι η πλέον εμβληματική προσωπικότητα πίσω από τον αναρχικό κύκλο που εκδίδει το περιοδικό “El Libertario” και, ίσως, του σημερινού αναρχικού κινήματος της Βενεζουέλας.

Ο Tom Wetzel παρουσιάζοντας κριτικά το βιβλίο του Uzcategui, ασκεί κριτική, επίσης, στο καθεστώς Τσάβες, μέσα από την παράθεση εν είδει μικρών κεφαλαίων, όπου έρχονται στην επιφάνεια απόψεις όσον αφορά τους διάφορους τομείς στους οποίους το καθεστώς Τσάβες έχει αποτυπώσει αποφασιστικά την παρουσία και επιρροή του τις περασμένες δεκατίες.

Έτσι, αναφέρεται αρκετά σε άρθρο της Χιλιανής μαρξίστριας δημοσιογράφου και συγγραφέα, Marta Harnecker (η οποία πέθανε πριν ένα περίπου μήνα), με τίτλο “Latin America & Twenty-First Century Socialism”, το οποίο δημοσιεύτηκε στη μαρξιστική θεωρητική επιθεώρηση Monthly Review, όπου παρουσιάζει μαι εικόνα “κάποιων χαρακτηριστικών” αποκέντρωσης, αυτοδιευθυνόμενου σοσιαλισμού βασισμένου στην άμεση δημοκρατία σε εργατικούς χώρους και γειτονιές, μια εικόνα που πλησιάζει αρκετά στον ελευθεριακό σοσιαλισμό. Η ίδια δημοσιογράφος και συγγραφέας παρέχει στο εν λόγω άρθρο μια εκδοχή του Μπολιβαριανού Κινήματος του οποίου ηγείτο ο Τσάβες, που η ίδια ισχυρίζεται ότι δημιουργεί μια μετάβαση σε αυτή το είδος σοσιαλισμού στην Βενεζουέλα.

Ο Uzcategui φαίνεται ότι αποδέχεται τις απόψεις του ριζοσπάστη Ουρουγουανού δημοσιογράφου Raul Zibechi (γνωστού και στο ελληνικό κοινό από το βιβλίο του “Οριζοντιότητα – Φωνές λαϊκής εξουσία στην Αργεντινή, που κυκλοφόρησε από συνλεύσεις γειτονιάς στην Ελλάδα και την επιμέλεια του οποίου στην αγγλική γλώσσα την έχει κάνει η Αμερικανίδα ελευθεριακή Marina Sitrin), ο οποίος πιστεύει ότι οι αριστερές κυβερνήσεις στη Λατινiκή Αμερική (συμπεριλαμβανομένης και της Βενεζουέλας) ρέπουν προς την αφομείωση και απορρόφηση των οργανικών αγωνιστών και οργανωτών των λαϊκών κινημάτων στα αριστερά εκλογικά και κομματικά πρότζεκτ. Δοσμένης της φτώχειας και της δυσαρέσκειας στη Λατινική Αμερική, ο Zibechi λέει ότι αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να επιζήσει ο καπιταλισμός στην ευρύτερη περιοχή. Και με αυτό το πνεύμα, το βιβλίο του Uzcategui προβάλει μια από τα αριστερά κριτική του καθεστώτος Τσάβες.

Τom-Wetzel-Venezuela-from-below

  • Eργατική διαχείριση στο Δημόσιο Σύστημα Μεταφορών, 1936-1939 στη Βαρκελώνη

Στα χρόνια που προηγήθηκαν και οδήγησαν στην επανάσταση του 1936 έγιναν δριμύτατοι αγώνες των εργατών – όπως η μεγάλη αλλά ηττημένη απεργία των τραμ το 1935. Ένας αριθμός των αγωνιστών ηγετών της απεργίας είχε μπει στη φυλακή. Με τη νίκη των ελευθεριακών και σοσιαλδημοκρατών στις εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 1936, οι φυλακισμένοι συνδικαλιστές απελευθερώθηκαν, και οι εργάτες του συστήματος μεταφορών της Βαρκελώνης άρχισαν να ξαναχτίζουν το σωματείο τους, το οποίο είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην πόλη κατά τη διάρκεια των επαναστατικών γεγονότων του ’36.

Tom-Wetzel-εργατικη-διαχειριση-μεταφορες-βαρκελωνη

This entry was posted in Κοινωνική επανάσταση 1936-1939, Σύγχρονες αναλύσεις, βιβλία και κείμενα, Ταξικοί αγώνες and tagged , , , . Bookmark the permalink.