Ο Francesco Giovanni Fantin (όπως ήταν το πλήρες όνομά του) γεννήθηκε στις 20 Γενάρη 1901, στο Σαν Βίτο της Βισέντζα της Ιταλίας. Ένας από τα πέντε παιδιά της οικογενείας του. Ήταν εργάτης κλωστοϋφαντουργίας και αντιφασίστας από πολύ μικρή ηλικία, προσχωρώντας στο αναρχικό κίνημα και συμμετέχοντας ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου του.
Το βιβλίο που ακολουθεί ως pdf, φέρει τον τίτλο “FG Fantin The Life and Times of an Italo-Australian Anarchist 1901–’42” και είναι έργο του David Faber., που το υπέβαλε ως Thesis για να πάρει τον τίτλο του Δόκτωρα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας το 2008.
Μετανάστευσε στην Αυστραλία και στις 27 Δεκέμβρη 1924, εγκταστάθηκε στη Μελβούρνη, αλλά γρήγορα απορροφήθηκε στον αγροτικό τομέα, κυρίως στο Queensland, όπου οι αδελφοί του Luigi και Alfonso, διατηρούσαν μια φάρμα ζαχαροκάλαμων στην περιοχή Sawmill Pocket του Edmonton. Στην περιοχή Mourilyan ο Francesco έγινε μέλος του Australian Workers’ Union (Αυστραλιανό Συνδικάτο Εργατών 1924-28). Το διάστημα 1931-32, αλλά και το 1939-40 εργάστηκε στην επιχείρηση Federal Woollen Mill (μύλοι άλεσης) στο Geelong της Βικτώριας.
Μαζί με τον Ιταλό αναρχικό της Αυστραλίας, Frank Carmagnola, και άλλους, ίδρυσαντο Matteotti Club (μια αντιφασιστική λέσχη στην οποία συμμετείχαν απο κοινού σοσιαλιστές και αναρχικοί) στη Μελβούρνη, ενώ ο ίδιος ήταν ανταποκριτής της ιταλικής αντιφασιστικής εφημερίδας “La Riscossa”.
Ήταν γνωστός ως Frank ή ‘Checco’, και συνέχισε να είναι αρκετά ενεργός στο συνδικαλιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, προξενώντας φυσικά την προσοχή των φασιστικών Ιταλικών προξενικών και πρεσβευτικών αρχών στην Αυστραλία.
Το 1940 ο Fantin καταγγέλθηκε από κάποιους στις αυστραλιανές αρχές ως φασίστας, μπερδεύοντάς τον μάλλον με τον αδελφό του Luigi, όμως την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι τον κατήγγειλαν ότι προωθούσε κομμουνιστική προπαγάνδα στους εργάτες στην κοπή ζαχαροκάλαμων. Έτσι, συνελήφθη στις 14 Φλεβάρη 1942. Στην απολογία του ενάντια στην κράτησή του, δήλωσε ότι είναι άθεος και ότι είναι παντρεμένος με την Maria (πρώην Zambon) κλωστοϋφαντουργό, ενώ ως τόπο κατοικίας δήλωσε το χωριό του Σαν Βίτο στην Ιταλία. Στις 20 Μάρτη ο Fantin οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Loveday (Loveday Internment Camp 14A) στην Barmera της Νότιας Αυστραλίας. Σύμφωνα με το παράδοξο σύστημα των αυστραλιανών αρχών, οι κρατούμενοι χωρίζονταν σύμφωνα με την εθνικότητα και όχι σύμφωνα με την πολιτική τοποθέτηση. Έτσι οι Ιταλοί κρατούνταν, με αποτέλεσμα οι αντιφασίστες να είναι αναγκασμένοι να μένουν στους ίδιους θαλάμους με τους φασίστες. Και επειδή ο Fantin ήταν ήδη γνωστότατος στους φασίστες, έγινε αμέσως αντικείμενο απειλών και επιθέσεων.
Στα τέλη του 1942 η υπόθεση σοβάρευσε αρκετά. Στις 6.30 το απόγευμα της 16 Νοέμβρη, ενώ ο Fantin ήταν μόνος του και έπινε νερό από μια βρύση, τον πλησίασε ο Giovanni Bruno Casotti, γνωστός φασίστας. Εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές των γεγονότων.
Η εκδοχή των φασιστών λέει ότι ήρθαν στα χέρια, ο Casotti έσρωξε τον Fantin, αυτός έπεσε και χτύπησε το κεφάλι σε μια σιδερένια βρύση ή στη βάση της. Οι αντιφασίστες λένε ότι ο Casotti τον χτύπησε με ένα ξύλο και τον κλώτσησε στο σώμα με την πτώση του στο έδαφος. Ωστόσο, ο Fantin πέθανε από τα τραύματά του αργότερα το ίδιο βράδυ στο στρατιωτικό νοσοκομείο.
Τον επόμενο μήνα, Δεκέμβρη, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αδελαΐδας, ο Casotti δέχτηκε την ενοχή του. Κάποιες παρεμβάσεις να μην κατηγηρηθεί ο Casotti για δολοφονία, συνάντησαν την αντίθεση της κυβέρνησης, ενώ ο στρατός και η Commonwealth Security Service (μυστικές υπηρεσίες), από τη στιγμη που δεν θα απευθυνόταν μια τέτοια κατηγορία, κάτι που θα προκαλούσε περισσότερη και εντονότερη δημόσια οργή, αποφάσισαν να αλλάξουν το καθεστώς κράτησης. Έτσι οι Ιταλοί αντιφασίστες κρατούμενοι απελευθερώθηκαν σταδιακά. Τελικά, ο Casotti καταδικάστηκε σε δύο χρόνια.
Ο Francesco Fantin έγινε μάρτυρας του αντιφασιστικού και αναρχικού κινήματος στην Αυστραλία ειδικά στην ιταλική κοινότητα. Μια μέρα θα δημιουργήσουμε έναν νέο κόσμο με βάση την καρδιά του Fantin.
*Ο πρόλογος αυτός αποτελεί ένα μικρό μέρος από τη συνολική ιστορία του αναρχικού κινήματος στην Αυστραλία, μεταναστευτικού και μη.