Οι αναρχικοί – James Joll

«Ο Τζέημς Τζολ ασχολείται στο βιβλίο του αυτό λεπτομερειακά με το αναρχικό κίνημα και την ιστορία του, παρουσιάζει τους θεωρητικούς του και σκιαγραφεί τα πορτρέτα των σημαντικότερων εκπροσώπων του· κλείνει την περιγραφή του με ένα δραματικό κεφάλαιο για τον αναρχοσυνδικαλισμό στην Ισπανία, όπου το 1936 η «ολοκληρωτική επανάσταση» πλησίασε χειροπιαστά στην έμπρακτη εδραίωσή της.»

ΟΙ_ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ_-_James_Joll

«Στα τελευταία εκατό χρόνια ο αναρχισμός ανακίνησε με τη θεωρία και την πράξη του μια σειρά από αποφασιστικά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και αναζήτησε λύσεις που αποτέλεσαν πρόκληση για την κατεστημένη κοινωνική τάξη, και γι αυτό καταδιώχτηκαν και καταπιέστηκαν απ αυτή με όλα τα μέσα. Ο Τζέημς Τζόλ ασχολείται στο βιβλίο του αυτό λεπτομερειακά με το αναρχικό κίνημα και την ιστορία του, παρουσιάζει τους θεωρητικούς του και σκιαγραφεί τα πορτρέτα των σημαντικότερων εκπροσώπων του· κλείνει την περιγραφή του με ένα δραματικό κεφάλαιο για τον αναρχοσυνδικαλισμό στην Ισπανία, όπου το 1936 η «ολοκληρωτική επανάσταση» πλησίασε χειροπιαστά στην έμπρακτη εδραίωσή της. Αυτή η θεμελιακή και περιεκτική εργασία του άγγλου ιστορικού συμβάλλει όσο λίγα άλλα έργα του τομέα αυτού στη δικαίωση ενός πολιτικού κινήματος, που κατά τη γνώμη του έχει βλαφτεί ιδιαίτερα από τις προκαταλήψεις του πλατιού κοινού και την παραμέληση από την πλευρά των ιστορικών.»

Ο James Joll (1918-1994) μεγάλωσε και σπούδασε στην Αγγλία και στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (SOE). Μετά τον πόλεμο έγινε καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στην Οξφόρδη και στη συνέχεια εργάστηκε σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας. Το 1977 έγινε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Από τα σημαντικότερα έργα του είναι τα “The Second International, 1889-1914” (1955), “Intellectuals in Politics: Three Biographical Essays (1960) και “The Origins of the First World War” (1984). Στα ελληνικά έχει εκδοθεί το “Οι αναρχικοί” (Επίκουρος, 1975).

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Ε Ισ α γ ω γ ή ………………………………………………… 7

Μέρος Πρώτο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Αίρεση και λ ο γ ικ ή ………………………………………. 11

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Ό μύθος της έπανάστασης…………………………………. 39

Μέρος Δεύτερο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

Λογική και έπανάσταση: Προυντόν………………………. 61

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Ό Μπακούνιν και τό μεγάλο σχίσμα …………………….. 88

Μέρος Τρίτο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Τρομοκρατία και προπαγάνδα μέ τή δράση …………… 125

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

‘Αγιοι και έπαναστάτες…………………………………….. 163

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

Η έπανάσταση πού άπέτυχε ……………………………… 193

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

Αναρχικοί και συνδικαλιστές……………………………… 216

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX

ΟΙ άναρχικοι σέ δράση: ‘Ισπανία ……………………….. 251

ΚΕΦΑΛΑΙΟ X

Συμπεράσματα……………………………………………….. 311

Σημειώσεις……………………………………………………. 319

This entry was posted in Αναρχοσυνδικαλισμός, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα), ενάντια στις εκλογές, Κοινωνική επανάσταση 1936-1939, Κοινωνικός έλεγχος - Καταστολή, Μαχνοβίτικο κίνημα, Μπολσεβίκικη αντεπανάσταση, Ταξικοί αγώνες and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.