Την 1 Μάη του 1886 ως απάντηση στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας Οργανωμένων Επαγγελμάτων και Εργατικών Συνδικάτων των ΗΠΑ και του Καναδά που έγινε το 1884 για να καθιερωθεί η 1η Μάη από το 1886 ως ημέρα «διεθνούς αλληλεγγύης της εργατικής τάξης» ώστε να προωθηθεί η οκτάωρη εργάσιμη ημέρα, έξι μέλη του Australian Secular Association (ASA – Αυστραλιανός Λαϊκός Σύνδεσμος) ίδρυσαν το Melbourne Anarchist Club (Αναρχική Λέσχη Μελβούρνης), την πρώτη «επίσημη» αναρχική οργάνωση στην Αυστραλία.
Ο Fred Upham από το Rhode Island των Ηνωμένων Πολιτειών, που ζούσε τότε στη Μελβούρνη) και τα αδέλφια David and William Andrade από την Αυστραλία, καθώς και άλλα τρία μέλη του ASA συναντήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συνδέσμου δίνοντας προς δημοσίευση το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο που έγραψε ο David Andrade:
Ενημερωτικό Δελτίο του Melbourne Anarchist Club (Αναρχική Λέσχη Μελβούρνης), 1886
Προς το λαό της Αυστραλασίας
Η Αναρχική Λέσχη Μελβούρνης χαιρετίζει τους πολίτες αυτών των νέων αποικιών που αγαπούν την ελευθερία και τους καλεί να βοηθήσουν τα μέλη μας στις προσπάθειές τους για την εξάλειψη αυτών των δημόσιων αντιλήψεων και των δημόσιων θεσμών, τα οποία έχουν μεταφυτευθεί εδώ από το βόρειο ημισφαίριο, επιβραδύνοντας την κοινωνική πρόοδο και την ευτυχία, και να βάλει στη θέση τους τις αρχές της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφότητας!
Οι στόχοι της Αναρχικής Λέσχης Μελβούρνης είναι:
1. Να προωθήσει το ενδιαφέρον του κοινού για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα των ημερών μας, με την προώθηση της έρευνας με κάθε δυνατό τρόπο. Να προωθήσει τη δωρεάν δημόσια συζήτηση για όλα τα κοινωνικά θέματα. Να εκδώσει και διανείμει την κατάλληλη βιβλιογραφία, ρίχνοντας φως στα υφιστάμενα δεινά της κοινωνίας καθώς και στις απαραίτητες μεθόδους για την κατάργησή τους.
2. Να προωθήσει και επεκτείνει τις αρχές της Αυτοδυναμίας, της Αυτοβοήθειας και του Πνεύματος της Ανεξαρτησίας μεταξύ των ανθρώπων.
3. Να παγιοποιήσει και διατηρήσει τις αρχές της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφότητας. Με τη λέξη Ελευθερία (σ.τ.μ.: Liberty στο αγγλικό κείμενο) εννοούμε «την ίση ελευθερία του καθενός, που εξαρτάται μόνο από την ίση ελευθερία όλων». Με τη λέξη Ισότητα εννοούμε «την ισότητα ευκαιριών για κάθε άτομο». Και με τη λέξη Αδελφότητα εννοούμε την αρχή αυτή που αρνείται εθνικές και ταξικές διακρίσεις, επιβεβαιώνοντας την Αδελφότητα του Ανθρώπου που λέει «Ο κόσμος είναι η χώρα μου».
4. Να υποστηρίξει και να επιδιώξει να επιτύχει την κατάργηση όλων των μονοπωλίων και των δεσποτισμών που καταστρέφουν την Ελευθερία του Ατόμου ελέγχοντας με τον τρόπο αυτό την κοινωνική πρόοδο και ευημερία.
5. Να δημοσιοποιήσει και να αντιταχθεί στην κολοσσιαία απάτη της κυβέρνησης και να υποστηρίξει την Αποχή από την Ψηφοφορία, την Αντίσταση στη Φορολογία και την Ιδιωτική Συνεργασία ή την Ατομική Δράση.
6. Να προωθήσει την Αμοιβαία Εμπιστοσύνη και την Αδελφοσύνη μεταξύ των εργαζόμενων ανθρώπων όλων των βαθμίδων και να στρέψει την προσοχή τους στους κοινούς τους εχθρούς: τους ιερείς και τους πολιτικούς και σε όσους ρυθμίζουν από κοινού την καθημερινή ζωή, επιτιθέμενοι σε αρχές παρά σε άτομα.
7. Να καλέσει σε συνεργασία όλους όσοι έχουν συνειδητοποιήσει τα έμφυτα κακά των κυβερνητικών μας θεσμών και να προωθήσει την επιθυμία για ταχεία διάλυσή τους για το γενικό όφελος της ανθρωπότητας.
8. Να προωθήσει το σχηματισμό εθελοντικών θεσμών παρόμοιων με το Melbourne Anarchist Club σε όλη την Βικτώρια και τις γειτονικές αποικίες και με την τελική συγκατάθεσή τους να ενωθούν μαζί τους σχηματίζοντας το Australasian Association of Anarchists (Ένωση Αναρχικών Αυστραλασίας).
*Το δελτίο αυτό γράφτηκε από το μέλος του Melbourne Anarchist Club, David A. Andrade, και κυκλοφόρησε την 1η Μάη 1886 στη Μελβούρνη. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο του ιστορικού του αυστραλιανού αναρχικού κινήματος Bob James, με τίτλο “A Reader Of Australian Anarchism” που κυκλοφόρησε το 1979. Ηλεκτρονικά βρίσκεται στο σύνδεσμο http://www.takver.com/history/raa/raa02.htm Επίσης, περιλαμβάνεται στο άρθρο του S. Merrifield, “The Melbourne Anarchist Club, 1886-1891”, στο περιοδικό Labor History (Εργατική Ιστορία – το οποίο εξακολουθεί να εκδίδεται μέχρι σήμερα στη Μελβούρνη), Νο 3, Νοέμβρης 1962, σελ.35-36, και δημοσιεύτηκε ξανά από τον David Lovell στο βιβλίο “Marxism and Australian Socialism before the Bolshevik Revolution” (“Μαρξισμός και Αυστραλιανός Σοσιαλισμός πριν την Μπολσεβίκικη Επανάσταση”) pp.250-251.
*Μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.