Στις 8 Μάη 1928 στην πόλη-λιμάνι Rosario της Santa Fe της αργεντινής, δολοφονήθηκε η μαχητική αναρχοσυνδικαλίστρια Luisa Lallana (γεν. 1910). Η πόλη Rosario αποτελούσε κέντρο αναρχικών και ριζοσπαστικών ταξικών αναταραχών. H Luisa δολοφονήθηκε ενώ μοίραζε προκηρύξεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με απεργοσπάστες. Εργάστηκε στο εργοστάσιο Mancini, όπου έραβε σακιά από λινάτσες για την μεταφορά και εξαγωγή των σιτηρών. Συμμετείχε στην τοπική εργατική ομοσπονδία της πόλης και ήταν μέλος της αναρχοσυνδικαλιστικής ομοσπονδίας «Federación Obrera Regional Argentina» (FORA).
Ενώ η Luisa και η φίλη της Rosa Valdez, διένεμαν προκηρύξεις της «Comitè de Dones de Portuaris» (Επιτροπή εργαζόμενων γυναικών λιμανιού) για την υποστήριξη των απεργών λιμενεργατών κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από την «Societat d’ Estibadors» (Κοινότητα Λιμενεργατών) στο λιμάνι, πυροβολήθηκε στο μέτωπο από τον απεργοσπάστη Juan Romero, μέλος της ακροδεξιάς και παραστρατιωτικής «Liga Patriótica Argentina» (Πατριωτική Ένωση της Αργεντινής). Ο ίδιος και άλλοι απεργοσπάστες είχαν στρατολογηθεί από τον Tiberio Podesta, διευθυντή της «Asociación del Trabajo» (εργοδοτικό συνδικάτο), ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την πρόσληψη «treballadors lliures» (απεργοσπάστες), επίσης γνωστοί ως «crumiros» (ζωοκλέφτες) ή «carneros» (βόδια).
Η Luisa Lallana ξεψύχησε αργότερα το βράδυ. Σε απάντηση της δολοφονίας, καλέστηκε γενική απεργία από την F.O.R.A., το «Partit Comunista» (κομμουνιστικό κόμμα) και την «Federació Obrera Local» (τοπική εργατική ομοσπονδία). Την επόμενη μέρα η τελετουργική πομπή της κηδείας της οδηγήθηκε από χιλιάδες γυναίκες στο νεκροταφείο του La Piedad, σε μια μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης από την εργατική τάξη της αργεντινής. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πλήθος μεταξύ 3.000 και 20.000 διαδηλωτών. Η διαδήλωση χτυπήθηκε σκληρά από την αστυνομία. Η εργατική εξέγερση ήταν τόσο μεγάλη που το αντιτορπιλικό Córdoba και η κανονιοφόρος Independencia στάλθηκαν για να ενισχύσουν το ναυτικό και την αστυνομία της Rosario στην καταστολή των διαδηλώσεων. Η Luisa Lallana έγινε σύμβολο, αλλά ήταν μόνο ένα από τα 11 μέλη της εργατικής τάξης που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της απεργίας του Μάη του 1928.